BBQ szósz
A nagy barbecue guruk nagyon komoly szószokat (glazúr) főznek, órákon keresztül. Azok úgy kezdődnek, hogy csontokat, húsokat pirítanak (pecsenyelé), majd jönnek a zöldségek és csak ezután jön a paradicsomos, fűszeres, szószos kavalkád.
Ehhez képest a Tisza-tó parton használt szósz egy egyszerű, bármikor összedobható maszat volt, de mégis sokaknak ízlett. Az Ő kérésük alapján teszem fel ezt a "receptet".
Tehát az alábbi recept nem egy autentikus texasi BBQ szósz, hiszen a vadnyugati olajmunkások nemigen jutottak hozzá kínai szójaszószhoz. Sőt egy BBQ fan nem tenne bele ketchupot és a pirított szezámmag olaj is lehet, hogy eddig csak nekem akadt a kezembe, viszont a pirított íz jó lett bele. A hozzávalók módosulhatnak aszerint, hogy mi van éppen a hűtőben.
Ez a szósz nagyobb adag húshoz készült, ezért lehet, hogy érdemes felezni a mennyiségeket. De ha nem fogyna el egyszerre, a hűtőben jól eltartható.
Mint minden receptet, ezt is érdemes mindenkinek a saját ízlése szerint módosítgatni. A lényeg az édes-savanyú-sós-csípős ízhatás. Van benne többféle édes, és többféle savanyú hozzávaló, vegyítve egy kis pörkölt és sült ízzel és persze némi csípőssel.
Sajnos nem tudom grammra pontosan a mennyiségeket, mert az mindig változhat, kóstolástól és hangulattól függően. Inkább érzésre. Most a recept kedvéért megpróbáltam "kitalálni", hogy miből mennyi gramm, ml, kanál volt benne. Melyik szószos üvegből mennyi fogyhatott
Így az alábbiakban csak annyi a konkrétum, hogy ebbe a mártásba miket tettem.
A mennyiségre pedig azt mondom: kb.
Hozzávalók:
Az alap:
1 ek olaj
2 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
A száraz rész:
1 ek só
1 ek frissen őrölt bors
1,5 ek pirospaprika
A maszat:
1 tubus (450g) ketchup, lehet helyette paradicsom szósz, akkor kicsit több cukor mehet
2 kanálnyi pokol tüze (csípős ketchup)
6 ek mustár
6 ek almaecet
1 citrom leve
¼ üvegnyi Tabasco szósz
30-40 ml Worcestershire szósz
20 ml szójaszósz
20 ml pirított! szezámmagolaj
1 tubus (150gr) méz
6-8 ek barna cukor
1-2 dl víz (ha van akkor húsleves alaplé), hogy főzés közben ne legyen túl sűrű.
Ezt az egészet (a hagymák kivételével) egy tálban előre alaposan összekeverjük. A „száraz rész” is csak a látható adagolás miatt volt külön, az elején.
A főzés:
Kevés olajon pirítom az apróra vágott hagymát. Mikor elkezd színeződni, akkor hozzáadom zúzott fokhagymát, hogy az is pirulhasson picit. Amint a hagyma egyenletes barnára pirult hozzáöntöm az összekevert maszatot, és nagyon pici lángon, éppen csak rotyogtatva főzöm fél-egy órán át, fedő alatt.
Időnként kevergetni kell, mert a cukor elkezd összeállni, az olaj pedig kiül a tetején, de kevergetéssel szépen kisimítható.
A húsok kenéséhez (glazúr) csak a sütés vége felé használjuk, mert a magas cukortartalom miatt karamellizálódik.
Mártogatáshoz (dip) így használható ahogy van.
Ami pedig az egész oldalas sütést illeti:
Az oldalasok előre be lettek fűszerezve (rub) durva őrölt bors, só, paprika, kávé 1-1-1-1/4 arányú keverékével.
Így feküdtek a rácsra. 110 fokon három órát, majd sütőpapírba csomagolva még kettőt, végül kicsomagolva és ezzel a szósszal megkenve még egyet.
|
Így értékelték a többiek: |
Bejelentkezés |
Több »ÉlménybeszámolókŐrségi kurta-túraBeküldte: Karollda Északi kis körút 2013. augusztus Beküldte: Imiii Kilenc hét lakóautóval Norvégiában Beküldte: Okrauss Nyírség-Bereg 2012 szeptember Beküldte: Nemo25 Bosznia-Hercegovina, Montenegró, AlbániaBeküldte: Juli Dél-Olaszország, Tropea, Camping Marina del Convento Beküldte: mia Szlovén-Olasz-Francia-Spanyol Nagy körútBeküldte: Lekvar Kempingezzünk kicsikkel.Kempingezni nem csak kamaszkorban lehet, hanem gyerekkel is, csak sokkal sportosabb történet. Franciaország Nizzától-PárizsigBeküldte: Gabec Miért jó sátorozni?Miért jó sátorozni? 8 indok a sátorozás mellett. Toscana. Nagyvárosok.Beküldte: Eva54 Görögország, Kréta, Kissamos Beküldte: mia Kis-Balaton, Orfű kirándulásBeküldte: GaborApa Spanyol körút lakóautóvalBeküldte: Kata Fertő-tó és Ausztria, Mesepark. Beküldte: GaborApa Ha szilveszter, akkor Szicília! Beküldte: Jamesz Hollandia-Dánia, Németországon keresztül Beküldte: Wobi |
Fórum |